Bepaalde personen moeten gecontroleerd moeten worden, als ze grenzen binnen de Europese Unie passeren. Ministers willen meer informatie met elkaar delen over terreurgroepen en een Europees systeem opzetten waarmee vliegreizen van mensen worden geregistreerd.

Dat is een van de plannen die de Europese en Amerikaanse ministers die in Parijs beraadslaagden na de aanslagen in die stad zondagmiddag presenteerden.

Bij die controles zouden de afspraken over het vrije verkeer van goederen en personen wel gerespecteerd moeten worden, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, na de bijeenkomst. Verder willen de ministers dat aan de buitengrenzen van de EU beter gecontroleerd wordt.

De ministers van de tien aanwezige Europese landen spraken al eerder met elkaar over dergelijke initiatieven, onder meer in Milaan.

Binnenkort zal er in het Letse Riga en in Washington worden gesproken over de antiterreurmaatregelen die landen gezamenlijk willen nemen. ,,Terrorisme maakt geen onderscheid tussen landen en continenten. Wat Frankrijk is overkomen, gaat alle democratische landen in de wereld aan. Dat was voor mij de reden om deze ministers nu samen te brengen. We zijn vastberaden om terrorisme te bestrijden op een internationaal niveau”, aldus Cazeneuve.

Reisbeperking en internetfora

De ministers van tien Europese landen waaronder Nederland, stellen zich twee doelen, zo bleek zondag. Ten eerste moet het reizen van geradicaliseerde personen of terroristen worden beperkt, ten tweede moet worden voorkomen dat mensen radicaliseren, bijvoorbeeld via internet.

Verder willen de ministers de illegale wapenhandel steviger aanpakken. Op internet willen de ministers ,,kwalijke invloeden'' sterker bestrijden. ,,Maar tegelijk willen we het internet als een forum voor vrije meningsuiting beschermen'', aldus Cazeneuve.

De ministers willen meer informatie met elkaar delen over buitenlandse strijders, de geldstromen naar terreurgroepen en terroristen blokkeren en een Europees systeem opzetten waarmee vliegreizen van mensen worden geregistreerd. Dat systeem moet gekoppeld worden aan andere databases, waardoor het voor iedereen zichtbaar moet zijn als verdachte mensen zich verplaatsen met een vliegtuig.

Vliegverkeer: Europese registratielijst

Dat laatste punt is vooral actueel vanwege de geradicaliseerde Europese moslims die vechten in Syrië en Irak. De Europese coördinator voor het anti-terrorismebeleid Gilles de Kerchove schatte hun aantal begin december 2014 op zo’n 3.000, waarvan pakweg duizend afkomstig uit Frankrijk.

Als antwoord op het risico van onder meer ex-Syriëgangers heeft de Britse premier David Cameron wetgeving voorgesteld waarbij personen voor twee jaar een toegangsverbod krijgen tot het VK, tenzij ze zich vrijwillig onder overheidstoezicht stellen en meedoen aan reïntegratieprogramma’s. In andere Europese landen is het beleid vooralsnog minder streng.

Anti-terrorismecoördinator De Kerchove maakte zich in december vooral druk over het feit dat het op Europees niveau nog niet gelukt was om een lichte variant van de Amerikaanse ‘no fly-list’ voor het luchtverkeer op de rol te krijgen.

De leiders van de Europese lidstaten en de Europese Commissie waren het al eens over het opzetten van zogenoemde ‘passenger name records’ voor de Europese luchtvaart, om terreurverdachten beter te kunnen volgen. Maar het Europees Parlement blokkeert dit al twee jaar, met een beroep op privacygevoeligheden.

Bron: ANP/Z24 

Oops! We could not locate your form.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl